Gdy dochodzimy do wniosku, że nasze ciało wymaga poprawy i chcemy udoskonalić je pod okiem trenera, on oblicza nasz poziom tkanki tłuszczowej w organizmie. W poniższym artykule dowiesz się, jak samodzielnie to zrobić oraz jaka jest jej rola.
Rola tkanki tłuszczowej
Tkanka tłuszczowa znajduje się tuż pod warstwą podskórną i składa się z komórek tłuszczowych, których objętość się zmienia, gdy tyjemy. Do najważniejszych funkcji, jakie pełni w organizmie to magazynowanie energii, której organizm nie jest w stanie wykorzystać w ciągu dnia, dlatego też tkanka tłuszczowa w razie niedoborów pożywienia staje się głównym źródłem siły dla funkcjonowania całego organizmu.
Dodatkowo komórki tłuszczowe biorą udział w budowaniu błon komórkowych innych narządów oraz w procesach metabolicznych regulujących głód, krzepnięcie krwi i ciśnienie tętnicze.
Tkanka tłuszczowa bierze udział w systemie odpornościowym organizmu oraz pozwala zwalczać szkodliwe bakterie.
Dzięki tkance tłuszczowej nie oddajemy w zimie swojego ciepła, ani nie nagrzewamy się zbyt mocno w lecie, w dodatku w razie potrzeby wytwarza ciepło. Nasze organy wewnętrzne są skutecznie chronione przed urazami, wstrząsami i upadkami.

Klasyfikacja tkanki tłuszczowej
Tkanka tłuszczowa dzieli się na tkankę białą i na tkankę brunatną. O ile tkanka brunatna jest niezbędna do funkcjonowania wszystkich procesów życiowych, problemem jest tkanka biała, której nadmiar jest przyczyną otyłości, choroby cywilizacyjnej prowadzącej do wielu komplikacji zdrowotnych: cukrzycy i chorób metabolicznych. Biała tkanka tłuszczowa odpowiada za produkcję hormonów.
Brunatna tkanka tłuszczowa jest mocno ukrwiona i pobiera energię przekazując ją z tkanki białej do krwi. Tkanka jest stymulowana do powstawania poprzez aktywność fizyczną, a jej komórki tłuszczowe mają zdolność do zużywania tłuszczu ulokowanego w białej tkance tłuszczowej.
Obliczanie poziomu tkanki tłuszczowej
Nie potrzebujemy specjalniej wagi z miernikiem za kilka tysięcy złotych, aby poprawnie obliczyć poziom swojej tkanki tłuszczowej. Najprostszą z metod jest pozycja stojąca, z wyprostowanymi plecami, łapiemy fałdkę tkanki tłuszczowej nad prawą kością biodrową i mierzymy ją linijką lub centymetrem. Jeśli jest większa niż 2 cm, powinniśmy zastanowić się nad dietą.

Drugim sposobem jest metoda, która wymaga obliczeń przy pomocy wzoru:
Kobiety
F%= -12,770968 + 0,014611 log x1 + 0,102559 log x2 + 0,060924 log x3
Mężczyźni
F%= -8,948988 + 0,044703 log x1 + 0,0628201 log x2 + 0,27324 log x3
gdzie:
x1 – grubość fałdu skórno-tłuszczowego na ramieniu (wyrażona w mm)
x2 – grubość fałdu skórno-tłuszczowego klatki piersiowej (wyrażona w mm)
x3 – grubość fałdu skórno-tłuszczowego na podudziu (wyrażona w mm).
Ciekawy portal, będę tutaj częstym gościem 🙂 Ale fajnie, bo lubię czytać takie ciekawostki, pozdrawiam 🙂