Dieta lekkostrawna interesuje nas wtedy, kiedy cierpimy na dolegliwości żołądkowe lub jesteśmy w trakcie rekonwalescencji. Jednak lekkostrawne posiłki warto wprowadzić do swojej codziennej diety, aby przez długi czas cieszyć się dobrym zdrowiem.
Zalety diety lekkostrawnej
Dieta składa się głównie ze składników, które nie obciążają żołądka. Stosuje się je głównie w przypadku choroby wrzodowej, refluksu, zapaleniu jelit, biegunkach. W codziennym jadłospisie znajdą się takie pokarmy jak przetworzone produkty mleczne, kasze, ryż, pieczywo pszenne, makarony i niektóre rodzaje warzyw.
Najważniejsze zadanie diety lekkostrawnej to dobre samopoczucie, oraz regularna i lekka praca układu pokarmowego. Człowiek stosujący dietę lekkostrawną ma więcej energii, nie czuje się ospały, nie dokuczają mu skurcze i bóle, dodatkowo nie jest zagrożony cukrzycą ani otyłością. Nadprogramowe kilogramy odchodzą w zapomnienie.

Zasady diety lekkostrawnej
Tak jak każda dieta, a może ta w szczególności powinna wypełniać zapotrzebowanie organizmu na wszystkie niezbędne składniki i witaminy potrzebne do zdrowego funkcjonowania.
W diecie lekkostrawnej nie przyjmuje się pokarmów przetworzonych i o dużej zawartości tłuszczu, w dodatku smażonych na głębokim oleju, smalcu. Spożywa się kilka niewielkich posiłków, w tym ostatni minumum dwie godziny przed snem. Posiłki przygotowuje się gotując je w osolonej wodzie, na parze, przy pieczeniu i duszeniu bez dodatku tłuszczu.
Przykładowe przepisy na diecie lekkostrawnej
Na diecie lekkostrawnej możemy jeść pszenne pieczywo, dlatego dzień możemy zacząć od herbaty i kajzerek z serkiem twarogowym. Na obiad możemy zrobić pierś kurczaka, rybę na parze lub delikatny rosół, na podwieczorek zjeść pieczone jabłko, a na kolację cukinię na parze. Mamy dowolność w przyrządzaniu posiłków, możemy robić sobie jajecznicę na śniadanie, jeść płatki kukurydziane, robić sobie pyszne, różnorodne kanapki i sałatki.

Lekkostrawna i odchudzająca?
Aby dieta lekkostrawna jednocześnie stała się dietą odchudzającą, należy zmniejszyć ilość przyjmowanych kalorii poniżej 1200 kcal dziennie, ograniczając spożywanie węglowodanów, które są w pieczywie pszennym, słodkich jogurtach, kompotach i dżemach. Aby jednak nie zrobić sobie krzywdy ze zbyt restrykcyjną dietą, należy skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.
Warto dodać, że oprócz diety odchudzającej trzeba też uprawiać aktywność fizyczną. Bez tego żadna dieta nic nie da.